Overlijden bekend maken

ROUWBRIEVEN

Tijdens de bespreking stellen wij de rouwbrief op waarin de wijze van afscheid kenbaar wordt gemaakt. Er is een ruime keuze aan soorten rouwbrieven of rouwkaarten. De bijpassende gedichtjes en inleidende zinnen kunnen gekozen worden.
Op de rouwbrief wordt vaak een lidmaatschap of een functie vermeld. Bv. lid van Okra, Ziekenzorg… of Oudstrijder 1940-1945 of Landbouwer op rust. Soms vergt dit een beetje opzoekwerk door de familie omdat men niet alles zeker weet. Meestal worden de namen van de familieleden ook op de rouwbrief vermeld. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, wij begeleiden u daarbij. De juiste schrijfwijze van de namen en de volgorde waarin de familie moet staan (broers en zussen volgens leeftijd) moeten soms nog worden opgezocht door de familie.

De enveloppen die bij de gekozen brieven passen worden samen met rouwpostzegels afgegeven. Op die manier kan de familie de adressen al op de enveloppen schrijven, terwijl wij zorgen voor een proefdruk van de rouwbrief. De adressen van familie, vrienden, collega’s, zakenrelaties enz. uitzoeken en overschrijven is het grootste werk voor de familie. Eens de proefdruk is goedgekeurd of verbeterd en het gewenste aantal gekend is kan er gedrukt worden.

De brieven worden door ons aan de familie bezorgd en ook gepost. Het is belangrijk dat dit vlot verloopt want zo krijgen vrienden en kennissen voldoende tijd om afscheid te komen nemen in het funerarium of om hun komst naar de uitvaart te plannen.
 

ROUWPRENTJES

Voor het opmaken van het rouwprentje is er iets meer tijd. De familie kan het model van het rouwprentje rustig uitkiezen uit de map die wij bij hen achterlaten. De tekst wordt door de familie gekozen of opgemaakt. In onze map bieden wij de keuze uit een groot aantal gedichten.

Op het rouwprentje wordt vaak een mooie foto van de overledene gedrukt. Soms wordt ook een grote foto vooraan in de kerk of aula geplaatst tijdens de uitvaart. Sinds het digitale fototijdperk merken we dat er veel meer foto’s aangereikt worden van mindere kwaliteit. Foto’s genomen met een gsm of gecomprimeerde foto’s zijn dus niet geschikt om gedrukt of uitvergroot te worden. Soms worden foto’s ook zelf thuis afgeprint, daarna moeten ze nog worden ingescand wat twee keer een kwaliteitsverlies oplevert. Het is dus best om een digitale foto door te mailen of door te geven op een stick. Analoge foto’s, afgemaakt door de fotograaf (niet geprint), zijn geschikt om in te scannen. Ook van het rouwprentje wordt er een proefdruk gemaakt.