Overlijden melden

DOKTER BELLEN

Wachtdiensten huisartsen

Na het overlijden moet er altijd een dokter verwittigd worden die de dood kan vaststellen. Zijn vaststellingen worden genoteerd in een formulier (Model III.C of D). In een rusthuis of een ziekenhuis is het meestal het verzorgend personeel die de dokter opbelt. Bij een overlijden thuis gebeurt dit dus door de familie zelf.

Het is belangrijk én verplicht dat de dood wordt vastgesteld vóór een overledene wordt overgebracht naar het funerarium of naar een voorlopig mortuarium van een ziekenhuis of rusthuis.

BEGRAFENISONDERNEMER BELLEN

Zwevegem 056 75 50 19
Moen 056 300 700
Oostrozebeke 056 66 72 10

Hoewel wij pas mogen langskomen als de dokter de dood heeft vastgesteld, is het best dat de begrafenisondernemer onmiddellijk na het overlijden op de hoogte wordt gebracht.

Het is uiteraard mogelijk om ons te vragen om bijvoorbeeld pas een uur na het overlijden te komen zodat de nabestaanden nog de tijd krijgen om afscheid te nemen. Toch wensen wij er op te wijzen dat het heel belangrijk is dat de verwarming (thuis of in het rusthuis) onmiddellijk wordt afgezet. De temperatuur van de omgeving de eerste uren na het overlijden is bepalend voor de verdere bewaarzorgen.

Hoewel wij bij onze funeraria wonen kan er niet áltijd iemand aanwezig zijn. Voor het melden van een overlijden zijn wij dus altijd telefonisch bereikbaar (24/24 7/7 365/365) op onze voorgenoemde telefoonnummers.

OVERBRENGEN VAN DE OVERLEDENE

Het overbrengen van iemand die thuis of in een rusthuis is overleden gebeurt dus meestal onmiddellijk na de komst van de dokter. Er is hierop een uitzondering in bepaalde ziekenhuizen. Soms kan er enkel overgebracht worden tijdens de openingsuren van het bijhorende mortuarium. 

KLEDIJ VOOR DE OPBARING

Als wij langskomen om de overledene over te brengen vragen wij kledij voor het opbaren in het funerarium.  Een mooi hemd met das of blouse met sjaaltje kan dus worden uitgekozen. Indien van toepassing, is het kunstgebit, bril etc. ook gewenst. 

Na het overbrengen kunnen we de overledene opbaren in het funerarium. Het opbaren kan ook in het mortuarium van het ziekenhuis of thuis gebeuren. Toch zijn wij van mening dat het funerarium daar het best geschikt voor is aangezien de vereiste accomodatie aanwezig is.